recensie
Seven pounds met Will Smith is een staaltje van mensenliefde. In de meeste films is het einde redelijk happy. In tegenstelling tot de dagelijkse realiteit wordt aan een verhaallijn een mooi en lief einde gebreid. In Seven Pounds van Will Smith is dat absoluut niet het geval. Het is het verhaal van een sterk schuldgevoel dat alles overheerst, ontstaan door een roekeloos moment. Will Smith als de hoofdpersoon doet er alles aan om die schuld in te lossen en gaat daarin tot het absolute einde. Seven Pounds mag gezien worden.In seven days God created the world.
In seven seconds I shattered mine
Verbijsterende ontknoping in Seven Pounds
Met deze zinnen zegt de hoofdrolspeler in dit drama eigenlijk al alles. Toch duurt het lang voordat echt duidelijk wordt wat hij daarmee wil zeggen. In Seven pounds komt de waarheid eigenlijk pas aan het einde aan het licht. En hoe! De ontknoping is even onverwacht als verbijsterend. En het getuigt van een mensenliefde die groter is dan het oog reikt. En pas op het einde wordt duidelijk waarom dat aquarium met die Box Jelly Fish of te wel levensgevaarlijke kwal in de film doet die steeds terugkomt.
Zeven mensen, zeven namen, één geheim
In de film speelt Will Smith Ben Thomas. Hij doet zich voor als belastingambtenaar en kan op die manier achter de (financiële) situaties van heel veel mensen komen. Hij doet dit met een opgezet plan, dat overigens tot het einde geheim blijft. Door middel van flashbacks ziet de kijker wel steeds iets uit het verleden van de slecht uitziende Thomas, maar wat dat precies is blijft tot het einde omgeven door mist. Dat Thomas een missie heeft is wel duidelijk door de hele verhaallijn heen. Zeven mensen maken daar tevens deel van uit. Mensen die hij speciaal selecteert op twee dingen: het ongeluk dat ze hebben gehad in het leven, maar ook het feit dat het goede mensen zijn. Want een goed mens, dat voelt Thomas zich door dat ene voorval in zijn leven dat alles verwoestte al lang niet meer. Daarom wil hij goed gaan doen. En geeft hij letterlijk alles. Zonder de plot te verklappen, werkelijk een fenomenale geschiedenis die een zakdoek in de buurt zeker nodig maakt.
Veel flashbacks met een onduidelijke boodschap
De film is bovendien op een bijzondere manier geschoten. De verhaallijn wordt steeds doorkruist door flashbacks. Vanzelfsprekend is er geen geld bespaard op de mooie plaatjes en vergezichten. Mooi zijn niet alle mensen die spelen in de film, want zij zijn allemaal in een fase van hun leven beland die hen uiterlijk niet veel goed doet. Het doet het verhaal overigens niet slecht, in tegendeel, het maakt het alleen maar beter. Bijzondere details waren naar mijn mening te vinden in aparte scènes. Net als Thomas heeft besloten dat één van de mensen het waard is om zijn schuld mee in te lossen, komt hij erachter dat de man in kwestie een vrouw die hij onder zijn hoede heeft zwaar verwaarloost. Hij is vervolgens genadeloos en straft de man af met alles wat hij heeft, namelijk met de hoop op een beter leven. Het goed en kwaad wordt daarmee wel heel erg benadrukt. Thomas die in de film ook meerdere gedaantes aanneemt en soms heel naar tegen mensen is, maar soms ook weer heel vriendelijk lijkt door te oordelen op goed en kwaad zijn gevoel uit te schakelen. Zijn eigen emoties kan hij niet toelaten, maar vanzelfsprekend komt er dan toch iemand langs die dat pantser openbreekt. Er volgt een zeer kortstondige affaire, maar hoewel de verwachting vervolgens is dat het paar nog lang en gelukkig leeft, is de realiteit heel anders. Thomas plan moet en zal namelijk doorgaan.
Het inlossen van schuld, de ultieme manier
Qua realiteitszin kan de film nog wel een kleine kaasschaaf gebruiken. Want al het goed dat Thomas doet, komt ook goed en dat geldt zelfs voor de transplantatie van een orgaan. Dat dit in de werkelijkheid toch wel wat anders ligt, doet echter niet af aan de gedachte achter de film. Dat er soms niet te leven is met gebeurtenissen die iemand onbewust over zich af heeft geroepen. En dat het inlossen van schuld soms een erekwestie is waarvoor werkelijk alles moet wijken. Zelfs de liefde, familie en het zelf.
De spelers, de regisseur en de schrijver
De film is gemaakt en gespeeld door bijzondere mensen die hun sporen al lang verdiend hebben in filmland.
- Cast : Will Smith,
- Rosario Dawson,
- Woody Harrelson,
- Michael Ealy,
- Barry Pepper,
- Elpidia Carrillo,
- Robinne Lee,
- Joe Nunez
- Regisseur(s) : Gabriele Muccino
- Schrijver(s) : Grant Nieporte
Seven Pounds kijken
De film Seven Pounds is nog steeds zo populair dat hij nog regelmatig op de tv te zien is. Maar wie hem direct wil zien kan hem vinden op DVD en Blue Ray.
Waarom de titel Seven Pounds?
Hoewel het lange tijd geheim bleef waarom er voor de film de titel Seven pounds was gekozen is inmiddels wel duidelijk geworden dat dit refereert aan Shakespeare's The Merchant of Venice. Hierin moet iemand die schuldig is een pond vlees betalen om die schuld af te betalen. Omdat het in de film om 7 mensen gaat waarvan de schuld moet worden ingelost, is dat dus 7 keer een pond, dus zeven pond of Seven Pounds.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSeven Pounds van Will SmithNa Will Smiths samenwerking met Gabrielle Muccino in 'the persuit of happiness' besloten zij om nog maar een film samen…
De Zeven Zonden en de Zeven DeugdenDe Zeven Zonden kent iedereen wel, de Zeven Deugden zijn minder bekend, maar niet minder belangrijk. De Zonden en Deugde…
recensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
La vita è bella, een film van hoopRoberto Benigni maakte in 1997 de film La vita è bella. Een drama over een Joods gezin in Italië dat tijdens de Tweede W…
recensieFranse film van en met D. Boon: "Bienvenue chez les Ch'tis"Zin in een leuke familiefilm met een dubbele bodem en een boodschap? Dan is "Bienvenue chez les Ch'tis" van en met rasec…
Bronnen en referenties
- Inleidingsfoto: [puamelia], Flickr (CC BY-SA-2.0)
- Wikipedia