Rift Gezaagd Eiken versus Kwartier Gezaagd Eik - 2024 | EcoBuilderz.com (2024)

Rift zagen en kwart zagen zijn twee manieren om planken uit eikenhout te maken. Deze twee zaagtechnieken beginnen met het in vieren snijden van een eikenhouten log, in tegenstelling tot vlakzagen, dat eenvoudig de hele stam snijdt. Riftzagen en kwartzagen produceren korrelpatronen in de afgewerkte platen die van elkaar verschillen en van de nerven in vlak gezaagd hout. Rift gezaagd en kwart gezaagd eiken worden gebruikt voor enigszins verschillende doeleinden.

Inhoud Van Het Artikel:

  • Rift zagen
  • Kwartzagen
  • Rift gezaagd eiken gebruik
  • Quarter gezaagd eiken toepassingen

Rift zagen

Bij splijten zaagt u uw eerste snede haaks op de groeiringen en verlaagt u de stam iets voor elke volgende snede, zodat elke snede altijd loodrecht op de groeiringen staat. Als de sneden van een log met gezaagd hout worden bekeken vanaf het einde van het logboek, lijken deze op de manier waarop kunstenaars de stralen van de zon verbeelden, waarbij elke snede vanuit het midden van het log uitstraalt. Rift zagen produceert een zeer rechte korrel zonder glanzende, dwalende medullaire linten of de glanzende vlekken in de korrel die bekend staan ​​als vlokken. Rift gezaagd eiken is de snede van eikenhout dat het meest bestand is tegen kromtrekken.

Kwartzagen

Kwartzagen lijkt op splijten, omdat u de snede loodrecht op de groeiringen begint. Maar in het vierde deel van het zaagvak blijf je op dat vlak zagen en snijd je door de groeiringen in een hoek die begint bij 90 graden boogboog maar eindigt bij ongeveer 75 graden boog. Kwartzagen produceert een rechte korrel met glanzende linten en vlekjes in de eikengraan. Rift zagen en kwart zagen leveren veel meer afval en smallere platen op dan vlak zagen, wat voor duurdere platen zorgt. Kwartel gezaagde platen zijn minder gevoelig voor kromtrekken dan vlakke gezaagde planken, maar niet zo goed als warp-bestendig als spits gezaagd eiken hout.

Rift gezaagd eiken gebruik

Rift gezaagd eikenhout is de duurste snede van eiken vanwege de hoeveelheid arbeid en de hoeveelheid afval. Rift zagen produceert bijna net zoveel afval als bruikbaar hout. Maar splijtbaar gezaagd hakhout vertoont aan alle zijden rechte nerf, zonder linten of vlekjes, en is de meest vormvaste snede van eikenhout. De rechte nerf aan alle zijden en de dimensionale stabiliteit maken splijtbaar gezaagd eiken de favoriete keuze van meubelmakers voor poten en andere lineaire delen van meubels, evenals voor structurele steunelementen.

Quarter gezaagd eiken toepassingen

Kwartaal gezaagd eiken, in tegenstelling tot spleetzaag eiken, vertoont levendige patronen van linten en vlekjes, waardoor het de voorkeur geniet voor lambrisering, kasten, vloeren en bootplanken. Het is duurder dan vlak gezaagd eikenhout, maar niet zo duur als splijtig gezaagd hout, omdat het iets gemakkelijker te zagen is en er minder afval is. De levendige linten en vlekjes in de kwart gezaagde korrel worden gewaardeerd door makers van eiken meubelen in Mission-stijl en eiken antieke reproducties. Kwartaal gezaagd eiken is ook bijzonder geschikt voor draaien en stoombuigen.
Rift Gezaagd Eiken versus Kwartier Gezaagd Eik - 2024 | EcoBuilderz.com (1)

FAQ - 💬

❓ Hoe herken je Kwartiers gezaagd hout?

👉 Wat is kwartiersgezaagd hout? Bij zuiver kwartiers gezaagd hout staan de groeiringen loodrecht op de op de bovenzijde van de plank (figuur 2). De groeiringen zijn dan zichtbaar als evenwijdige lijnen die aan beide uiteinden van de plank op dezelfde plaats zichtbaar zijn.

❓ Wat is Rift gezaagd?

👉 Rift gezaagd is zuiver kwartiersgezaagd dennenhout, d.w.z. dennenhout dat loodrecht op de jaarringen is gezaagd, dus door de as (het hart) van de boomstam. De grenen planken zijn hierdoor meer slijtvast en krimpen minder in de breedte.

❓ Wat is Kwartiers gezaagd?

👉 Een boomstam kan op twee manier gezaagd worden: “dosse” en “kwartiers”. Bij dosse gezaagd hout wordt de stam in lange plakken gezaagd, bij kwartiers zagen wordt de boom overlangs in vier kwarten verdeeld en verzaagd naar het hart van de stam toe.

❓ Wat betekent gezaagd?

👉 bn., (van bladeren) voorzien van tanden als die van een zaag, met kleine spitse insnijdingen en spitse uitsteeksels; dubbel , als iedere zaagtand ook weer gezaagd is.

❓ Hoe lang moet vers gezaagd eiken drogen?

👉 Droogproces eikenhout Bij dunnere planken worden meestal een voordroogtijd van 4-5 weken aangehouden en een droogtijd in de conventionele droogoven van 6-7 weken. Afhankelijk van de dikte van het hout kan het proces dus gemakkelijk 3 maanden tot een half jaar duren.

❓ Hoe weet ik of het eikenhout is?

👉 Eiken (hardhout) Dit Europese hardhout kun je herkennen aan de lichte, gouden kleur met een rechte nerf en ongelijke structuur. Behalve dat de kleur verschilt van die van veel andere hardhoutsoorten, heeft eikenhout ook minder knoesten en is het zwaarder dan zachthout, zoals grenen.

❓ Wat zijn spiegels in eiken?

👉 Spiegels komen voor op kwartier (radiaal) gezaagde planken. Ze bestaan uit houtstralen, die in het hout voorkomen. Bij een bepaalde lichtinval zien ze er afhankelijk van de richting donkerder of lichter uit dan de omgeving.

❓ Wat is Dosse fineer?

👉 Bij dosse gezaagd hout wordt een boomstam in verticale planken gezaagd. Hierbij zaag je in het midden van de plank evenwijdig aan de jaarringen door het hout. Op deze plaats krijgt het hout een gevlamde tekening. Bij het snijden van fineer is dit precies hetzelfde.

❓ Hoe worden planken gezaagd?

👉 Beschrijving. Houten palen, balken, planken en latten kunnen op twee manieren gezaagd worden, namelijk schulpen of afkorten. Bij schulpen wordt hout in de lengterichting met de vezel mee gezaagd. Bij afkorten wordt het hout in de breedterichting, dwars op de vezel gezaagd.

❓ Wat is Resumerend?

👉 l kort samenvatten, beknopt herhalen; 2 vaststellen.

❓ Wat is seniliteit?

👉 Seniliteit - grijsaardsleeftijd; het geheel van veranderingen in het organisme, dat met het toenemen van den leeftijd optreedt.

Video Supplement: .

Rift Gezaagd Eiken versus Kwartier Gezaagd Eik - 2024 | EcoBuilderz.com (2024)

FAQs

Wat is het verschil tussen kwartiersgezaagd eikenhout en riftgezaagd eikenhout? ›

KWARTAAL GEZAAGDE WITTE EIKEN BEVAT OPVALLENDE MEDULLAIRSTRAALFORMATIES, ALGEMEEN GENOEMD "STRAAL" OF "VLOK". RIFT-SAWN IS VERGELIJKBAAR MET KWARTAAL GEZAAGD, MAAR MET VEEL MINDER VOORKOMEN VAN MEDULLAIRSTRAALFORMATIES . HOUD ER REKENING MEE DAT BREDERE PLANKEN VAN RIFT-SAWN EEN KWARTAAL GEZAAGDE GRAAN ZULLEN ONTWIKKELEN (BOMEN ZIJN ROND!).

Hoe herken je kwartier gezaagd hout? ›

Het voornaamste kenmerk van kwartiers gezaagd eikenhout is de gelijkmatige tekening van de jaarringen, die recht omhoog door de plank lopen, zo'n 45 graden ten opzichte van het oppervlak van de plank. Daarnaast worden de houtstralen grotendeels zichtbaar die ook wel 'spiegels' worden genoemd.

Wat is kwartier eik? ›

Kwartiers gezaagd hout is hout waarbij de boomstam eerst overlangs in vieren wordt gezaagd en daarna worden uit elk "kwartier" zó planken gezaagd dat de groeiringen (jaarringen) haaks op het oppervlak van de planken staan. De groeiringen vertonen zich op deze manier als evenwijdige lijnen.

Wat is een groot nadeel van dosse gezaagd hout? ›

Dosse gezaagd hout

Belangrijk nadeel is dat de delen sterk kromtrekken en krimpen. Dosse gezaagd wordt ook wel “op de vlam” gezaagd genoemd, omdat we bij deze delen op het platte vlak meestal een mooie vlamtekening zien. Na het dosse zagen kunnen de delen nog verder worden gezaagd.

Wat is het verschil tussen vlak gezaagd en kwartiers gezaagd hout? ›

Kwartiergezaagd hout wordt radiaal van de boomstam afgesneden, wat resulteert in een stabieler en duurzamer hout met een recht nerfpatroon. Vlak gezaagd hout wordt tangentieel gesneden, wat leidt tot een gevarieerder nerfpatroon en potentieel voor grotere uitzetting en krimp.

Hoe kun je zien of eikenhout kwartiersgezaagd is? ›

De makkelijkste manier om kwartiersgezaagd hout te identificeren is door naar de kopse kant te kijken om te zien of de groeilijnen verticaal van de ene kant naar de andere lopen . Op de kant lopen de groeilijnen in rechte lijnen door. Bij bepaalde soorten (zoals rode en witte eik) kunt u ook roggenvlekken op het oppervlak zien.

Wat is Rift gezaagd? ›

Rift gezaagd is zuiver kwartiersgezaagd dennenhout, d.w.z. dennenhout dat loodrecht op de jaarringen is gezaagd, dus door de as (het hart) van de boomstam. De grenen planken zijn hierdoor meer slijtvast en krimpen minder in de breedte.

Hoe wordt kwartiersgezaagd eikenhout gezaagd? ›

Quarter-sawn betekent dat de boomstam eerst in vieren is gedeeld. Elk kwart wordt vervolgens gedraaid en opnieuw gesneden, zodat de groeiringen elkaar in een hoek van ongeveer 90 graden kruisen . Dit zorgt voor een rechtere nerf.

Wat is riftgezaagd hout? ›

Riftgezaagd hout is doorgaans smal met een zeer recht nerfpatroon op het oppervlak van het bord . Riftgezaagd hout wordt doorgaans gebruikt bij eiken om de vlekken te vermijden die veel voorkomen bij deze soort. De ringvormige ringen van een riftgezaagd bord staan ​​ongeveer 30-60 graden ten opzichte van het oppervlak van het bord, maar 45 graden is het meest optimaal.

Wat is riftwit eiken? ›

Rift-cut white oak is een witte eik die in een hoek van 90 graden tegen de groeiringen van de boom is gezaagd . Dit creëert een kenmerkend strak lineair nerfpatroon. Nadat het hout is gezaagd, wordt de rest van het materiaal echter weggegooid.

Wanneer was kwartiersgezaagd eikenhout populair? ›

Kwartiergezaagd eikenhout werd begin 20e eeuw steeds populairder als het hout bij uitstek voor stukken in arts and crafts-stijl. Tegenwoordig kan kwartiergezaagd eikenhout, met het brede gebruik van vlakgezaagd hout, worden gebruikt als indicator voor originele of correct gereproduceerde meubels in mission-stijl.

Wat is gezaagd eikenhout? ›

De meest voorkomende snede voor eikenhout is vlak of plat gezaagd en is de goedkoopste manier om van eikenboomstam naar bruikbaar eikenhout te gaan. Vlak zagen houdt in dat de stam zo wordt gezaagd dat de groeiringen van de boom de voorkant van het bord niet groter dan 30 graden kruisen. Het hout wordt parallel door de stam gezaagd.

Wat zijn 2 manieren om hout uit de stam te zagen? ›

Hout is op twee manieren te zagen:
  • schulpen, in de lengterichting (met de vezel mee).
  • afkorten, in de breedterichting (dwars op de vezel).

Wat is gezaagd hout? ›

Kops-gezaagd hout, ook wel end grain genoemd, is hout dat gesneden is langs de groeirichting van de boom. Dit is uniek voor dit soort hout. De vezels worden bij kops-gezaagd hout in een dambordpatroon aan elkaar gelegd. De groeiringen zijn hierbij goed zichtbaar.

Hoe zal een dosse gezaagd Houtdeel kromtrekken? ›

Kromtrekken van hout vindt plaats als planken recht door de structuur worden gezaagd (dan krijg je de zogenaamde “vlammen”). Deze manier van zagen wordt ook wel dosse zagen genoemd. Als het gezaagde hout droogt krimpt het spinthout meer dan het kernhout en gaat het hout kromtrekken.

Wat zijn kwartiersgezaagde eiken meubelen? ›

Kwartiergezaagd eikenhout wordt geboren met een specifieke snijmethode. Eikenhout wordt na elke snede gedraaid of geroteerd en de groeiringen kruisen het oppervlak van het bord in een hoek van 90 graden. De boomstam wordt in kwarten gezaagd, vervolgens wordt elk kwart gedraaid en opnieuw gezaagd. Dit wordt herhaald totdat de juiste plankmaat is bereikt.

Hoe ziet kwartiersgezaagd wit eikenhout eruit? ›

Quarter Sawn White Oak is dezelfde soort als White Oak, maar het hout is in een andere hoek van de stam gesneden (in vieren) . Het is stabieler dan standaard (vlak gezaagd) White Oak en heeft een fijnere textuur met een dramatisch schilferpatroon dat loodrecht op de nerf loopt.

Hoe ziet riftgekapt eikenhout eruit? ›

Het houtblok wordt in een hoek van 90 graden ten opzichte van de groeiringen gesneden, waardoor een loodrechte snede van vier gelijke stukken ontstaat . De drie middelste ringen worden bewaard en gedefinieerd als een riftsnede. Riftgezaagd hout bestaat uit planken met veel afval en rechte lijnen die de planken hard en duurzaam maken.

Hoe wordt riftgezaagd hout gezaagd? ›

Riftzagen is een houtbewerkingsproces dat erop gericht is hout te produceren dat minder gevoelig is voor vervorming dan vlakgezaagd hout. Riftzagen kan strikt langs de radialen van een boomstam worden gedaan - loodrecht op de ringvormige groeiringoriëntatie of houtnerf - of als onderdeel van het kwartierzaagproces .

References

Top Articles
Black Panther 2: Wakanda Forever
Black Panther 2 release date, trailer, and more on Wakanda Forever
排期 一亩三分地
Academic Calendar Pbsc
Current Time In Maryland
Dirty South Swag Review | BatDigest.com
5daysON | Hoofddorp (70089000)
Latina Webcam Lesbian
Gladys Le Da Flores A Su Mamá. Correct Incorrect
Puss In Boots: The Last Wish Showtimes Near Fox Berkshire
Indiana girl set for final surgery 5 years after suffering burns in kitchen accident
Becu Turbotax Discount Code
Valentina Gonzalez Leak
Jera Gardens
Craigslist Metal Roofing
โลโก้โภชนาการที่ดีที่สุด: สัญลักษณ์แห่งความเป็นเลิศ
Soorten wolken - Weerbericht, weerhistorie, vakantieweer en veel weereducatie.
Savage Model 110 Serial Number Lookup
Nypsl-E Tax Code Category
Coffey Funeral Home Tazewell Tn Obituaries
Craigs List Jonesboro Ar
Unveiling The Fascination: Makayla Campinos Video
Craigslist Apartments For Rent Ozone Park
Reasonabiu
Jill Vasil Sell Obituary
Stuckey Furniture
Biopark Prices
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
San Bernardino Pick A Part Inventory
Aeries Brea
Myhr North Memorial
Megan Bayne Has Made A Mega Mark Since Arriving In Stardom
Lvpg Orthopedics And Sports Medicine Muhlenberg
Holy Grail Cum Guide
Jerry Trainor Shirtless
Projo Sports High School
Lucky Money Strain
Jeld Wen Okta Com Login
Apphomie.com Download
Kens5 Great Day Sa
What is Landshark Beer?
911 Active Calls Caddo
'It's huge': Will Louisville's Logan Street be the next Findlay or Pike Place market?
Brokaw 24 Hour Fitness
El Confidencial Vanitatis
Water Temperature Robert Moses
Epaper Dunya
Fishing Report - Southwest Zone
Select Costco Stores: Insta360 X3 5.7K 360° Action Camera Adventure Bundle $100 (In-Store Purchase Only)
Larry's Country Diner LIVE! - 2024 Tickets - Branson Travel Office
Make Monday Better: Dive Into These Hilarious Monday Memes!
Pike County Buy Sale And Trade
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6449

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.